Köszöntjük a BÚZAMAG KÖZÖSSÉG oldalán!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Az evangelizáció elsődleges helye a családom

 

Az Egyház kincsei kurzus olyan kincsekre nyitotta fel a szemem, amikről eddig is tudtam, hogy léteznek, csak nem voltam tudatában az értéküknek. Most értettem meg, hogy ahhoz, hogy az enyém legyen a kincs, meg kell keressem, fel kell fedezzem őket. Megértettem, hogy a törvény értünk van, azért kaptuk, hogy megóvjon minket, a korlát szerepét kell betöltse az eletünkben, mert általa tudunk különbséget tenni a rossz és a jó között. A bűn Isten elleni támadás, megtöri, megszakítja a Vele való közösséget, de a bűnbánat szentségében Isten eltörli a mi bűneinket és visszaállítja a Vele való szeretetkapcsolatot.

Új módon fedeztem fel a Szentmise értékeit. Megértettem, hogy Isten a testünk áldozatát kéri tőlünk. Azt kéri, hogy teljesen alávessem magam az Ő akaratának, és Szentlelke által én is váljak élő áldozattá, merjem teljesen alárendelni magam Neki. Terveimet, kapcsolataimat, sikereimet, kudarcaimat, csalódásaimat, mindent adjak oda Neki. Ha elfogadom azt a helyzetet, a nehézséget, amiben éppen vagyok, akkor áldozattá válok.

Megértettem, hogy a bérmálás szentségében küldetést kaptam. Tanú kell legyek szóval és tettekkel, úgy kell éljek, hogy életem példaértékű legyen. Ne kelljen megkérdezzék: ”Te beszélsz? Te, aki szeretetlen vagy, pletykálkodsz, haragot hordozol a szívedben, meg nem bocsátás van benned, te beszélsz nekem Jézus szeretetéről?” Tehát ha hiteles keresztény akarok lenni, akkor a szavaim és a tetteim, az egész életem, összhangban kell legyen egymással. Meg kell vizsgáljam, életem milyen területén nem vagyok még hiteles tanúja Krisztusnak. El kell fogadjam, hogy még növekednem kell, de döntést hozok, hogy meg akarom élni a bérmálásban kapott küldetésemet.

Ami talán legjobban megérintett ezen a kurzuson, az volt, hogy megértettem, az evangelizáció nem egy üzenet továbbadása. A szeretetet kell továbbadjam, de először az én életem kell tükrözze ezt a szeretetet. A szeretetet Istentől minden nap kell kérjem, be kell fogadjam, meg kell éljem és tovább kell adjam, elsősorban a családomban. Igen, az evangelizáció elsődleges helye a családom, elsősorban ott kell apostol legyek. Megértettem, hogy a szeretet az nem érzelmes együttlét, hanem ragaszkodás, odaadás, a saját magam feladása a másikért.

Szeretném, ha minél többen kedvet kapnának, és ha még lesz, részt vennének ezen a kurzuson. Kívánok még magamnak és másoknak is sok ilyen kurzust, hogy általuk növekedhessünk, és hogy minél jobban meg tudjuk élni az Istennel való szeretetkapcsolatot.

 

Cs. Maria


 

Egyházunk tényleg kincsesbánya

 

Az EGYHÁZ KINCSEI kurzusról hazafelé menve stoppoltam, és felvett egy apa és fia, akikről útközben kiderült, hogy más felekezetűek. Beszélgettünk a fiúval és több témáról is szó esett, de közben és miután kiszálltam a kocsiból, megerősödött bennem, hogy milyen jó, hogy én a Katolikus Egyházhoz tartozom. Örültem ennek. Beszélgetésünkben elmondták, hogy amikor bűnt követnek el, bármikor az Atya elé mennek bocsánatért. A kurzuson hallottuk, hogy a bűnöm az nem magánügy, mert kihat az egyházra, mivel egy test vagyunk, és az hogy én pap előtt kimondom a bűneimet, az valahogy más, a kapcsolatot nemcsak Istennel, de az egyházzal is visszaállítja.

A mi egyházunk tényleg kincsesbánya. A parancsolataink, amelyek kereteket adnak és eligazítanak, a szentmise, az Oltáriszentség, a többi szentségek. Persze tőlem függ, hogy az én életemben kincset jelentenek-e.

Hálás vagyok Istennek ezért a hétvégéért, és köszönöm a szervezők munkáját is

 

A. Etelka


 

Jézussal való találkozás

 

Számomra az EGYHÁZ KINCSEI kurzus a Jézussal való találkozás volt, de nemcsak ez. Megértettem azt, hogy Isten az Egyházán keresztül közvetíti számunkra a sok kincsét (ajándékait) és végtelen szeretetét. Hálát adok Istennek a parancsolatokért és a szentírásban levő igékért, mert olyan útvezetők, melyek megvédenek minket a szomorúságtól és az örök haláltól. Isten azt akarja, hogy mi is továbbadjuk ezt. Gyakran szoktam szentgyónáshoz járulni, de eddig nem jutott eszembe, hogy ott mindig ki tudok engesztelődni Istennel. Ezen a kurzuson sokat gyógyultam lelkileg és hitben erősödtem. Sok kegyelmet  kaptam Istentől, és továbbra is kérem az Ő kegyelmét. Köszönöm a testvéreknek, akik lehetővé tették számomra, hogy részt vehessek ezen a kurzuson.

 

P. Mária


 

Templom_bankfalvaTemplomba járó családban nevelkedtem

 

Templomba járó családban nevelkedtem, így az egyház szertartásai, szokásai mindig is az életem szerves részét képezték, akkor még valóban csak szertartásként. Aztán lassan megnyitotta a Jóisten a szívemet is a látásra, megmutatta a szertartások mögött húzódó tartalmat. Azt, hogy az Oltáriszentség az valójában Krisztus teste, nemcsak egy darab kenyér, amit a pap fel-felemel. És hogy a szentmise legfontosabb momentuma nem a prédikáció, meg hogy a Szent háromnapi szertartások lényege nem a kórussal elénekelt énekek és a sokat gyakorolt passió, bár azok is sokat odatesznek az igazi lényeg kifejezéséhez. De visszatekintve nagyon hálás vagyok a Jóistennek, hogy ilyen családot adott, akiknek fontos volt az Egyház szertartásain való részvétel, így most úgy érzem, megvan az a váz, amit lassan töltöget meg a Jóisten tartalommal, élettel. Az Egyház kincsei kurzuson erre jó lehetőség volt, hogy mélyebben megértsem a parancsok és a szentségek lényegét, hogy ne legyen rutin az a csoda, amivel nap mint nap megajándékoz minket a Jóisten az Egyházon keresztül. Szívből köszönöm, hogy ott lehettem, azt a sok ajándékot és kincset, amit felfedeztem és megtaláltam. Köszönöm a szervezők fáradtságát és odaadását, kívánom, hogy a Jóisten sok kinccsel ajándékozza meg önzetlen munkájukért!

Ny. Á.


"Kincsem, ó Jézus Te légy!" - amit megértettem és legfontosabb számomra.

 

Ezt a hétvégét úgy éltem meg, mintha végig egy kincses bányában áskáltam volna. És sok-sok kincsre találtam. Olyan kincsekre, amiknek mindig is tulajdonában voltam, csak nem tudtam róla. Dicsőség Istennek, hogy minden eddigi tudatlanságom ellenére az Ő kegyelméből nem adtam el ezeket a kincseket. Mert már volt rá példa életemben, ajánlottak helyette mást. Megértettem, hogy nem elég most már tudnom ezekről a kincsekről, de tovább kell keresnem, kutatnom, mert még sok értékes kincs van elrejtve számomra, számunkra Isten kertjében, ami már a miénk. És nem elég mindezt megtalálni, használni is kell velük, sőt tovább kell adnom őket, hogy Isten újra és újra valamit adni tudjon nekünk.

Ezen a hétvégén lelki gyógyulásom is volt. Isten éppen itt akart meggyógyítani egy nagy csalódásból. Éppen egy héttel ezelőtt tapasztaltam meg az Egyház keménységét. Pénteken kértem Istent, hogy ha már megengedte, hogy csalódjak az Egyházban egy kedvenc papom által, akkor kérem, hogy mutassa meg az Ő szeretett Fia simogató arcát is az Egyházon keresztül. És Isten nem váratott magára sokáig. Szombaton éppen azon a személyen keresztül mutatta meg Jézus arcát, aki által csalódtam az Egyházban. Dicsőség Istennek!!! Boldogságom határtalan...

Továbbá megértettem egy másik fontos dolgot: mit is jelent a bérmálkozás. Hihetetlen, hogy ezt a kincset eddig elrejtve, tudatlanul nem használtam. Most már sok minden tudatában kérem Isten kegyelmét, hogy még hitelesebb keresztény életet élhessek.

Most értettem meg a házasság szentségét is, és azt is, hogy mitől szent vagy nem szent egy házasság. Kissé késve, de jó tudni róla, hogy a továbbiakban az életemben ne tévedjek, még tudatosabban kerüljem a bűnt, ami emberileg jó, de keresztény szemmel, Isten szemével nem jó. És a bűnökről jut eszembe, hogy hálát adjak Istennek a parancsolatokért. Dicsőség és hála Neked Mennyei Atyám! Igyekszem, ha én nem tanultam is belőle, hogy a következő nemzedéknek átadjam, hogy ezek a parancsolatok nem gátolnak az életünkben, csak a szenvedéstől óvnak meg, a szennytől, a mocsoktól.

Azt is megértettem, hogy ahhoz, hogy hiteles keresztény legyek, Jézussal kell azonosulnom, és hogy ezt a szentmise áldozatán keresztül is megélhetem, Jézus jelen levő testével egyesülhetek, de ahhoz kell az áldozat is. Kész vagyok-e az áldozatban is egyesülni Jézussal? Igen, hitben döntöttem, és továbbá kérem Isten kegyelmét. Ezáltal kezdem megérteni az életemben zajló eseményeket.

Dicsőség és hála Istennek ezért a hétvégéért! Köszönöm azokat a testvéreket, akik lehetővé tették számomra, hogy részt vehessek ezen a kurzuson!

Kérem, Uram, a Te kegyelmedet, hogy minél több ilyen és hasonló kurzusra sor kerülhessen!

 

A. K.